Autor: Romana Kwiatkowska
Składniki:
• Baza glicerynowa biała
• Olejki zapachowe malina, kawa
• Barwniki płynne do bazy glicerynowej Ecoflores w różnych kolorach (niektóre mieszam dla uzyskania np. brązu)
• Cynamon sproszkowany
Narzędzia:
• foremki silikonowe i nie tylko…,
• deskę kuchenną,
• arkusz papieru do pieczenia,
• nóż,
• pędzelki,
• papierową foremkę w kropki,
• srebrną wstążeczka,
• kuchnię wolną od facetów,
• wolne dwie godziny,
• ok. pół kg cierpliwości,
Czas wykonania:
Ok 2 godziny
Receptura:
Teraz standardowy sposób wykonania obydwu babeczek: Zaprojektowałam kształty i sposób dekoracji, dobrałam barwniki i zapachy. Kawałek bazy glicerynowej pokroiłam w kostkę i rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam kilka kropel olejku waniliowego, zamieszałam.

Przygotowaną w ten sposób bazę wlałam do przygotowanych foremek i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotowałam materiał do zrobienia serduszka i różyczki: następne kawałki bazy zabarwiałam kolejno na różowo, zielono i brązowo, wylewając je na papierze do pieczenia. Kiedy nieco stężały wykroiłam z nich serduszka, płatki i listki różyczki (które czym prędzej uformowałam w kwiat). Dla wzmocnienia kolorów pomalowałam płatki i listki użytymi barwnikami. Babeczka”CÓRKA” otrzymała jako dekorację malinowe serduszko i cynamonową „posypkę” oraz papierową foremkę w kropki i wstążkę. Babeczka „MAMA” została oblana „lukrem czekoladowym” (baza zabarwiona mieszanką barwników: różowego, niebieskiego, pistacjowego i żółtego o zapachu waniliowym) do którego przykleiła się pięknie wcześniej przygotowana różyczka. W ten sposób powstały obie piękne, pachnące, apetyczne babeczki „MAMA” i „KASIA”


