Autor: Zuzanna Piekarska
Do zrobienia mydełek glicerynowych będą potrzebne:
Składniki:
• 225g bazy glicerynowej z masłem shea,
• 250g bazy glicerynowej przeźroczystej,
• Barwniki niemigrujące do bazy glicerynowej: zielony, żółty, czerwony,
• Olejki zapachowe: pomarańczowy i poziomkowy,
• Alkohol kosmetyczny w sprayu,
• Ziarna czarnuszki, ilość wg uznania,
• Cukier malinowy (opcjonalnie)
Narzędzia:
• Pojemnik-foremka – proporcje mydełek na pojemnik o wymiarach 8x12x4 cm
• Deska do krojenia,
• Pojemnik przystosowany do użycia w mikrofalówce,
• Łyżka,
• Nóż
Czas wykonania:
Około 2 godziny.
Receptura:
– 140g bazy z masłem shea rozpuścić w mikrofalówce, albo kąpieli wodnej – do rozpuszczonej bazy dodać barwniki – 5 kropli zielonego i 4 żółtego oraz olejek pomarańczowy, około 5 kropli – przelać do pojemnika, spryskać alkoholem, żeby pozbyć się bąbelków powietrza na powierzchni – odstawić do całkowitego zastygnięcia – następnie rozpuścić 85g bazy z masłem shea, dodać 5 kropli olejku pomarańczowego – wylać białą bazę na zastygniętą zieloną warstwę i spryskać alkoholem -odstawić do całkowitego zastygnięcia – rozpuścić 250g bazy przeźroczystej – dodać jedną kroplę czerwonego barwnika i około 15 kropli olejku o zapachu poziomki – na zastygniętą białą masę wysypać szczyptę ziaren czarnuszki i spryskać alkoholem – resztę czarnuszki dodać do przeźroczystej, lekko przestudzonej masy i zamieszać (dzięki temu ziarna lepiej zawieszą się w masie) – wylać przeźroczystą masę do pojemnika – kiedy wierzch lekko stężeje, można dla ozdoby posypać cukrem malinowym – zastygnięty blok pokroić w około 2-cm plastry, które należy zawinąć w folię







