Kategoria:Mydedłka
Data :11. lipca 2015
Facebook :Link
Autor :Agata Kałużna
Do zrobienia mydełek glicerynowych będą potrzebne:
Składniki:
• Olej kokosowy
• Olej palmowy
• Oliwa z oliwek
• Olej rycynowy
• Olej rzepakowy
• Gliceryna
• NaOH
• Woda destylowana
• Olejek zapachowy jabłko-cynamon
• Barwnik do mydła niebieski
• Barwnik do mydła żółty
• Baza glicerynowa transparentna
Narzędzia:
• Rękawiczki lateksowe
• Plastikowe łyżki jednorazowe
• Plastikowy kubek jednorazowy
• Stary nieużywany już garnek
• Większy garnek do łaźni wodnej
• Foremka
• Termometr do mięs
• Waga kuchenna z dokładnością do grama
• Waga z dokładnością do miligrama
• Blender
Czas wykonania:
ok. 1 godz.
Receptura:
Najpierw zrobiłam podłużną foremkę z papieru technicznego w kształcie gwiazdy. Rozpuściłam odpowiednią ilość bazy glicerynowej w mikrofali i dodałam barwnika żółtego i odrobinę olejku zapachowego. Zrobiona foremka ma swoje minusy: / Musiałam kilka minut po wlaniu bazy przytrzymywać rogi formy, aby z gwiazdek nie wyszły mi kwiatki;) Kiedy baza trochę zastygła wylądowała w zamrażarce. Na następny dzień wyjęłam mydło z zamrażarki i poodrywałam foremkę.Następnie zrobiłam mydło na tło dla gwiazdek. Rękawiczki, długi rękaw, okulary.
Odmierzyłam odpowiednią ilość wody w kubeczku i schłodziłam. Odważyłam odpowiednie ilości olejów i umieściłam je w garnku przeznaczonym tylko do mydła. Nalałam wody do większego garnka i umieściłam w nim mniejszy tak, aby woda nie miała możliwości dostać się do mniejszego. Na zasadzie łaźni wodnej rozpuściłam tłuszcze w garnku na palniku od czasu do czasu mieszając. Kiedy tłuszcze rozpuściły się poczekałam aż do wystygnięcia do temperatury ok. 40°C. W tym czasie odważyłam wodorotlenek sodu i wsypałam go do wody w kubeczku. Poczekałam aż roztwór NaOH osiągnie ok. 40°C i wlałam go ostrożnie do tłuszczów i wymieszałam blenderem. Po ok. 5 minutach, dodałam glicerynę, ok. 30 kropli olejku zapachowego i barwnik.
Wcześniej zrobioną gwiazdkę włożyłam do okrągłej foremki po butelce od oleju i puste przestrzenie zalałam niebieskim mydłem. Formę z mydłem zawinęłam w folię spożywczą i położyłam obok grzejnika. Po dwóch dniach wyjęłam blok mydła z foremki i pokroiłam ostrym, ciepłym nożem na plasterki ok. 1 cm. Pozostawiłam je tak na 6 tygodni, aby dojrzały i zneutralizowały się. Łącznie wychodzi 10 twardych gwiazdek, pachnących jabłkiem i cynamonem wadze ok. 60g każda. Jedno mydełko o wymiarach ok. 6x6x1cm. Mydełka ładnie się pienią i nawilżają skórę.