Szarlotka

Kategoria:Mydedłka

Data :11. lipca 2015

Facebook :Link

Autor :Aleksandra Kuchcińska

Zobacz produkty wykorzystane
w powyższych materiałach!

Przejdź do sklepu

Mydełko Glicerynowe – Szarlotka

Do zrobienia mydełek glicerynowych będą potrzebne:

Składniki:
• baza mydlana glicerynowa biała
• baza mydlana glicerynowa przeźroczysta
• barwnik brązowy
• cynamon mielony
• kawałki cynamonu oraz suszonej pomarańczy


Narzędzia:
• nóż
• łyżka
• kubeczki po jogurtach, różne pudełka (po ciastkach, serkach, pastach do smarowania pieczywa)


Czas wykonania:
ok. 1,5-2 godz. kilka mydełek jednocześnie, pojedyncze mydełko ok. 30 min.


Receptura:
Wylać warstwę przeźroczystej bazy do foremki po ciastkach (ok.1,5cm), zatopić w niej kawałki suszonej pomarańczy oraz laski cynamonu. Wstawić foremkę do lodówki na ok 5-10min. W tym czasie przygotować bazę białą, roztopić, dodać niewielka ilość brązowego barwnika oraz mielony cynamon. Wylać na uprzednio zastygniętą przeźroczystą warstwę (ok.1cm). Wstawić do lodówki lub zamrażalnika (w celu przyspieszenia procesu zastygania).