PREZENT ŚWIĄTECZNY

Kategoria:Mydedłka

Data :04. Lutego 2017

Facebook :Link

Autor :Milena Lange

Zobacz produkty wykorzystane
w powyższych materiałach!

Przejdź do sklepu

Mydełko Glicerynowe - PREZENT ŚWIĄTECZNY

Do zrobienia mydełek glicerynowych będą potrzebne:

Składniki:
• baza glicerynowa krystaliczna
• baza glicerynowa SHEA
• barwniki niemigrujące: czerwony, żółty i niebieski
• olejek zapachowy wiśnia
• alkohol wysokoprocentowy

Narzędzia:
• forma silikonowa prostokątna i kwadratowa
• szklane naczynia do rozgrzewania bazy mydlanej
• mieszadełka

Czas wykonania:
ok 2 godzin

Receptura:
1. Porcję białej bazy glicerynowej SHEA pokroiłam w małe kawałki, przełożyłam do szklanego naczynia i stopiłam w mikrofali. Następnie dodałam do stopionego mydła olejku zapachowego i wlałam na dno prostokątnej formy (grubość ok. 5 mm). 2. Po zastygnięciu powstały prostokąt wstawiłam do formy po środku w pionie. 3. Do formy wlewałam sukcesywnie kolejne warstwy mydła każdorazowo spryskując ostatnią warstwę poziomą jak i element pionowy alkoholem. Do mydła po rozgrzaniu dodawałam olejku zapachowego oraz odpowiednich barwników niemigrujących. Przed wlaniem upewniałam się, czy mydło na kolejną warstwę wystarczająco przestygło (ok.. 65 stopni) i nie rozpuści poprzedniej warstwy. Co druga warstwa składała się z bazy krystalicznej, a co druga z warstwy białej. Ostatnia warstwa miała zrównać się z białym elementem pionowym. 4. Rozgrzałam kolejną porcję białej bazy glicerynowej SHEA, dodałam do niej olejek zapachowy i przelałam do odpowiednio dużej kwadratowej formy silikonowej. Warstwa mydła miała wysokość 5 mm. Po zastygnięciu kiedy mydło było jeszcze elastyczne wycięłam prostokąt odpowiadający długości formy w której odlewałam kolejne warstwy prezentu. Szerokość była 2,5 większa od szerokości tejże foremki. Z prostokąta uformowałam kokardę zwijając delikatnie brzegi białego prostokąta do środka i zostawiłam do pełnego zastygnięcia. 5. Rozgrzałam porcję krystalicznego mydła do którego dodałam olejek zapachowy, a po przestudzeniu do 65 stopni i uprzednim spryskaniu ostatniej warstwy wlałam masę do formy, a następnie umieściłam w tej warstwie białą kokardę, którą uprzednio także spryskałam alkoholem.